Waar denk je aan als je aan advocaten denkt? Komen beelden van de Zuidas naar boven? Heren strak in het pak, gehakte dames, grote auto’s, blikkende kantoorpanden, torenhoge uurtarieven? Annemiek Machielse heeft in deze wereld jaren als succesvol advocaat gewerkt, maar haar drijfveren, haar waarden en manier van werken zorgden ervoor dat zij in november 2017 met haar eigen onderneming AM Advocatuur in Veldhoven is gestart. En zo laat zij een ander geluid horen.

Door Marieke van Dijk (Springidee)

De weg naar een zelfstandige advocatenpraktijk was niet direct vanzelfsprekend. Annemiek Machielse is namelijk afgestudeerd Neerlandicus. Na een aantal jaren in de communicatie te hebben gewerkt, besefte zij dat ze meer wil toevoegen aan het leven van mensen. “Ik kwam erachter dat ik liever mijn communicatievaardigheden wil inzetten voor iets dat er toe doet. Ik kan slecht tegen onrecht en daar wil ik mensen bij helpen”, zo geeft zij aan. “Ha, ha, mijn vader zei op mijn 18e al dat ik rechten moest studeren, dus ik maakte hem wel blij toen ik op mijn 30e toch luisterde en besloot in Tilburg rechten te gaan studeren.”

Tijdens haar studie combineerde Annemiek direct de praktijk met de theorie. “Ik kon aan de slag bij Holland van Gijzen als juridisch secretaresse.” Annemiek heeft door inzet en focus haar deeltijdstudie rechten in vier jaar behaald in plaats van de acht jaar die ervoor staat. Zodoende kon ze snel haar loopbaan vervolgen bij VMBS. Tijdens haar studie als juridisch medewerker, en daarna kon ze er ook de beroepsopleiding doen.

Toch bleek deze manier van werken niet de juiste voor Annemiek. “Ik herken mijzelf niet in de advocatenwereld met de grote kantoren.” Ze besloot om een eigen praktijk te beginnen. Aan de ene kant om een betere balans te krijgen met haar thuissituatie. “Een parttime advocaat  bestaat niet in die wereld.” Maar ook omdat ze zich niet identificeerde met strakke pakken, grote auto’s en veel geld verdienen. “Dit zorgde ervoor dat ik terughoudend werd om te vertellen dat ik advocaat ben.”

Investeren in kennis

Annemiek vervolgt: “Ik wil gewoon een verdomd goeie advocaat zijn zonder dat ik de hoofdprijs hoef te rekenen om mensen op de eerste rang te zetten. Ik investeer niet in statussymbolen,  kantoorpand, leaseauto en uiterlijk vertoon. Mijn noodzakelijke investeringen zijn gericht op kennissystemen en topopleidingen om de hoogste kwaliteit te behouden. Daarom kan ik werken voor een uurtarief van 160 euro per uur in plaats van redelijk gangbare tarieven van 250 euro of meer.”

AM Advocatuur richt zich als advocatenbureau specifiek op alle juridische vraagstukken en problemen die te maken hebben met huurrecht, burenrecht en verbintenissenrecht voor particulieren en ondernemingen. Particuliere verhuurders, partijen met een kleine vastgoedportefeuille, ondernemers en zzp’ers behoren tot haar klantenbestand. “Ik kan helpen bij het opzetten van (huur)overeenkomsten, juridisch advies geven over hoe om te gaan met geschillen tussen contractspartijen, risico’s en kansen inschatten als een klant wil procederen of in de rechtbank de standpunten van mijn klant verdedigen.” Daarnaast werkt Annemiek ook op toevoegingsbasis voor mensen met een kleine beurs.

Sterke communicatievaardigheden, gedegen vakkennis en doelgericht

Wat AM Advocatuur onderscheidt van andere kantoren is de unieke combinatie om juridische taal voor alle verschillende partijen op een duidelijke manier over te brengen. Annemiek tovert met taal. “Ik weet goed in welke vorm ik een standpunt en argumenten moet gieten, om het doel van mijn klanten te bereiken.“ Annemiek leeft zich in en past haar taalgebruik aan de doelgroep aan. “Ik ben een soort taalkameleon. Een rechter ontvangt van mij een andere tekst dan bijvoorbeeld in de brief voor de buurman van mijn klant staat. Ik zet er een vertaalfilter overeen afgestemd op de doelgroep. Daarin onderscheid ik mij ten opzichte van andere advocaten.” De inhoud is gelijk, maar het woordgebruik verschilt en dat leidt tot succes. ”Ik heb procedures gewonnen, omdat ik het verhaal beter wist te presenteren en schrijven dan collega-advocaten.”

De warme, enthousiaste persoonlijkheid van Annemiek, de passie voor haar vak, de drijfveer dat iedereen recht heeft op goede juridische bijstand en haar communicatieve kwaliteiten zorgen ervoor dat Annemiek iedere dag vol vuur en met focus maximaal resultaat behaalt voor haar klanten.

In: De Uitstraling, editie Veldhoven, jaargang 3, week 38 2018

 

Kunt jij wel een no-nonsense advocaat gebruiken?

AM advocatuur staat graag voor je klaar. Woon je in Veldhoven of omgeving? Vraag dan vandaag nog een gratis kennismakingsgesprek aan!