Overlast buren huurrechtDe zon heeft zich de laatste weken al veel laten zien en ook de temperaturen waren uitstekend. In veel achtertuinen heeft de bbq dan ook flink wat overuren gemaakt. Niets is toch fijner dan buiten zijn, buiten eten, natafelen bij de houtkorf, vrienden of familie uitnodigen, relaxen met een wijntje of biertje erbij, muziekje op de achtergrond…

Helaas nemen met het mooie weer ook overlastmeldingen toe. Wat voor de één gezelligheid is, leidt bij de ander tot grote ergernissen. Vooral als je buren hebt die het niet af en toe, maar elke avond laat maken met harde muziek, hard praten en lachen of zelfs dronken schreeuwen, enz.

Geluidsoverlast staat met stip op 1 als het om burenruzies gaat

Het eerste wat je aan geluidsoverlast kunt doen is natuurlijk de buren erop aanspreken. Doe dat niet met anonieme briefjes in de brievenbus (dat werkt vaak averechts), maar bel aan en vraag of het iets zachter kan. Soms zijn buren zich helemaal niet bewust dat hun gezelligheid irritatie opwekt. Probeer afspraken te maken, maar stel geen absurd hoge eisen. Als jij de buren tegemoet komt zodat zij hun gezellige avonden kunnen blijven hebben, dan zijn zij logischerwijs eerder bereid om meer rekening te houden met jou.

Helaas kan het gebeuren dat je vriendelijke verzoek aan de buren om wat stiller te zijn of het niet zo laat te maken niets helpt. Wat kun je dan? Veelgehoord is ‘de politie bellen’. Weet bijvoorbeeld dat het Wetboek van Strafrecht nachtelijk burengerucht (dat is na 23.00 uur) verbiedt.

Meld overlast bij je verhuurder

Als jij en de buren de woning huren van dezelfde verhuurder, dan kun je je overlastklachten ook kwijt bij de verhuurder. Huurders zijn op grond van de wet en hun huurovereenkomst namelijk verplicht om zich als een goed huurder te gedragen. Dat houdt onder meer in dat ze geen overlast aan omwonenden mogen veroorzaken. Doen ze dat wel, dan is dat in huurrecht termen ‘een gebrek’. Verhuurders zijn op grond van de wet verplicht gebreken te verhelpen. Dat betekent dat jij als huurder kunt eisen dat de verhuurder maatregelen treft tegen de overlast veroorzakende huurder.

Niet elk hinderlijk geluid is overlast

Besef wel dat niet elke vorm van hinderlijk geluid kwalificeert als overlast. In een woonwijk wonen mensen nu eenmaal dicht op elkaar en daar hoort bij dat je wat geluid van anderen zult moeten accepteren. Het moet echt gaan om objectieve en structurele overlast. Objectief wil zeggen dat de geluidshinder voor een gemiddeld persoon overlast is. Iets is in de ogen van een rechter sneller overlast als niet alleen jij, maar ook andere omwonenden er last van hebben en als de politie of een medewerker van de verhuurder het zelf heeft waar kunnen nemen. Overlast is structureel als het niet om een incident gaat (een keer een verjaardagsfeestje waarbij het laat wordt), maar de geluidsoverlast zich herhaalt en herhaalt en herhaalt…

Denk niet ‘ze doen toch niks’

Hoe omvangrijker het overlastdossier, hoe eerder een verhuurder in actie komt en hoe meer een verhuurder kan doen richting de overlastveroorzaker. Hou daarom een logboek bij, blijf klagen bij je verhuurder, blijf de politie bellen en denk niet te snel ‘ze doen toch niks’.

Huurders kunnen overigens meer overlast ervaren van buren dan alleen geluidsoverlast. Denk aan stankoverlast, ongedierte, drugsoverlast, pesten en bedreigingen. Ook in die gevallen kunnen huurders er bij de verhuurder natuurlijk op aandringen dat die iets tegen de overlast doet.

In: De Uitstraling editie Veldhoven, Jaargang 3, Week 22 2018

 

Heb jij vragen over overlast van huurders

Voor alle vragen over huurrecht, staat AM advocatuur graag voor je klaar. Huur jij in Veldhoven of omgeving? Vraag dan vandaag nog een gratis kennismakingsgesprek aan!