Misschien ga je voor je werk een periode naar het buitenland. Of je hebt een sabbatical en vertrekt een jaar op wereldreis. Of je hebt een nieuw huis gekocht en wilt je oude huis verhuren zolang het nog niet is verkocht. Of je trekt in bij je nieuwe relatie maar vindt het toch te spannend om je eigen huis nu al te koop te zetten. Of je wilt een in echtscheiding liggende vriend / vriendin met kids uit de brand helpen omdat die ergens heen moeten. Of…

Kortom: Er zijn heel veel redenen te bedenken om je huis tijdelijk te verhuren. Daar hoef je echt geen vastgoedbelegger voor te zijn met meer dan 10 vastgoedobjecten in portefeuille. Maar, hoe pak je dat eigenlijk aan? Gewoon mondeling afspraken maken of een contractje van internet plukken en daar handtekeningen onder zetten of misschien een makelaar of een bemiddelingsbureau inschakelen?

Tijdelijke verhuur, regel het goed!

Waar je ook voor kiest, weet dat het belangrijk is om de zaken vooraf goed te regelen. Dat voorkomt een hele hoop ellende achteraf. Het is tegenwoordig namelijk heel goed mogelijk om een tijdelijke huurovereenkomst te sluiten. De wet biedt daarvoor verschillende opties:

  • Huurovereenkomst voor bepaalde tijd

  • Verhuur op basis van de Leegstandwet

  • Huurovereenkomst naar aard van korte duur

  • Huurovereenkomst met een diplomatenclausule

Elke variant heeft zo zijn voor- en nadelen. Welke variant voor jouw situatie de beste optie is, hangt heel erg af van de omstandigheden. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat om een echt tijdelijke huurovereenkomst te hebben, zo’n huurovereenkomst vaak wel aan heel specifieke eisen moet voldoen. En, als dat ene dingetje dat erin moet staan nou net even vergeten is in dat voorbeeld dat je van internet plukte… Dan kun je zomaar met een gewone huurovereenkomst zitten en kan de huurder lekker achterover gaan leunen. De wet biedt namelijk erg veel bescherming aan huurders van woonruimte. Huurder blij, jij allesbehalve.

Pas op voor huurbescherming

Het is echt geen overbodige luxe om vooraf eens advies in te winnen bij een specialist. Vergeet je de zaken goed af te spreken, dan kun je namelijk voor onaangename verrassingen komen te staan. Dat blijkt altijd pas achteraf, op het moment dat jij aan de huurders vraagt of ze willen vertrekken en dat weigeren ze. Hoe kan dat nou? Je had toch afgesproken dat het voor een jaar zou zijn en dat vonden ze toen toch goed?

Staat die afspraak niet duidelijk op papier dan kan het heel vervelend voor je aflopen. Ik maak het in mijn praktijk helaas vaak genoeg mee dat de huurder zomaar lijdt aan selectief geheugenverlies. “Tijdelijk? Nee hoor, ik heb recht op huurbescherming, ik hoef niet weg!”

Wat als het al te laat is?

Helaas zie ik het zelfs misgaan in zaken waarbij de huurovereenkomst via een bemiddelingsbureau of makelaar tot stand is gekomen. Achteraf nog iets rechtzetten, wordt dan erg lastig. Soms kun je geluk hebben als de afspraak over het tijdelijk verhuren is af te leiden uit emails of whatsapp berichten o.i.d. In dat geval heb je nog een kans dat een rechter een beroep op huurbescherming ‘in strijd acht met de redelijkheid en billijkheid’ zoals dat wettelijk heet. Die redelijkheid en billijkheid is wel een longshot en vaak redt een verhuurder het gewoon niet. Er blijft dan maar één mogelijkheid over: in onderling overleg proberen te huurder te laten vertrekken. Lees: Je zult de huurder in feite moeten afkopen. En zelfs dan. Als de huurder niet wil, hoeft hij geld niet te accepteren als vertrekpremie.

Advies nodig over tijdelijke verhuur?

Een afkoopsom en/of kosten voor een procedure kunnen hoog oplopen. Je kunt dat risico verkleinen door advies in te winnen en een tijdelijke huurovereenkomst op maat te laten maken. Dat kan bij AM advocatuur tegen een fixed fee. Zodat jij met je huurovereenkomst eerste rang zit, zonder de hoofdprijs te hoeven betalen.